Breviar on-line

Vizitatori on-line

Avem 78 vizitatori online

Traducere / TranslationAngajari


Designed by:
Moses Moses
Deschidere an şcolar 2017-2018 PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Tarciziu Gradinaru   
Miercuri, 13 Septembrie 2017 15:14

 

DESCHIDEREA SOLEMNĂ A ANULUI ŞCOLAR 2017 – 2018

LA COLEGIUL NAȚIONAL CATOLIC ”SF. IOSIF” - BACĂU


În ziua de 11 septembrie Colegiul Național Catolic „Sf. Iosif” din Bacău, și-a deschis porțile pentru cei 65 de seminariști și 400 de elevi care au început un nou an școlar. Conștienți că „dacă Domnul n-ar zidi casa, în zadar ar trudi cei care o zidesc... În zadar vă sculaţi dis-de-dimineaţă şi vă culcaţi târziu, mâncându-vă pâinea în oboseală" (Psalmul 126 (127),1-2) am pus pe altar toate gândurile, așteptările și speranțele noastre, în celebrarea solemnă a Sfintei Liturghii prezidată de Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași. Alături de Excelența Sa, au concelebrat Pr. dr. Anton Săboanu, directorul Colegiului Naţional Catolic „Sf. Iosif” Bacău, Pr. Eduard – Mihai Coșa, vicar episcopal responsabil al Oficiului pentru Cler, părinții profesori care lucrează în Seminar și preoți oaspeți. Au fost prezenţi oficiali din Consiliul județean, reprezentanți din Primărie și Jandarmerie, profesori, diriginți, surori, seminarişti, elevi şi numeroşi credincioşi.

 

În cuvântul de învățătură Preasfințitul Ep. Aurel, a scos în evidență câteva lucruri importante atât pentru elevi, cât și pentru profesori:

· există un timp pentru a depăși toate lipsurile pentru a ne concentra asupra a ceea ce este important și specific școlii noastre, iar cei care depun efort, luptă, sunt adevărații fericiți ai Împărăției lui Dumnezeu;

· școala catolică ne ajută să ne lărgim cunoștințele (un timp pentru a aduna), dar în același dezvoltă capacitatea de a discerne și alege ceea ce este folositor și esențial; este o muncă de a acumula și a pune împreună „pietrele principiilor de bază” cu nisipul relaxării”;

· toți oamenii au o chemare sfântă (Efeseni 4,1-4) dar lucrările sunt diferite: „sunt diferite lucrări, dar este un singur Dumnezeu care lucrează toate în toți!” (1 Corinteni 12,6).

· rolul profesorilor este de a lumina pe elevi în urmarea vocației, oricare ar fi aceasta: în lume sau la altarul Domnului.

Reprezentantul Departamentului Situațiilor de Urgență a arătat că, deși domeniile sunt diferite, scopurile noastre sunt aceleași: stabilitate, încredere și pace, în școală, în localitatea noastră, pentru formarea umană și intelectuală a copiilor și tinerilor.

Pr. Anton Săboanu, directorul Colegiului, a cerut profesorilor și formatorilor să nu se limiteze doar la actul didactic ci să-i însoțească pe elevi pentru ca aceștia să descopere adevăratele valori, iar elevilor să nu lase ca ceva sau cineva ”să le ia, să le fure speranța” și încrederea că pot, prin muncă, efort, sacrificiu, să dea un sens vieții lor, să lucreze la propria devenire.

La sfârșitul celebrării Preasfințitul Aurel Percă a declarat deschis noul an de învățământ și a dăruit tuturor celor prezenți binecuvântarea specială pentru începutul noului an școlar.

 

Pr. Serafim Romila

Ultima actualizare în Luni, 04 Decembrie 2017 20:22