Breviar on-line

Vizitatori on-line

Avem 11 vizitatori online

Traducere / Translation



Angajari


Designed by:
Moses Moses
EuroScola 2013 PDF Imprimare Email
Scris de ing. Florin Moize   
Joi, 14 Februarie 2013 18:15

 

PARLAMENTARI  PENTRU O ZI

 

În perioada 6-13 februarie 2013 douăzeci şi patru de elevi de la Seminarul din Bacău , însoţiţi de dna. Irina Ştefură-profesor de limba engleză şi de pr. Costel Ţăranu au întreprins o călătorie prin  Europa ce a avut ca obiectiv principal participarea pe data de 8 februarie 2013 la programul  Euroscola, care s-a desfăşurat în  Parlamentul European din Strasbourg.

 

Această experienţă de “parlamentar”  s-a datorat implicării şi participării la un concurs ce s-a desfăşurat în perioada aprilie - septembrie 2012 în contextul în care anul 2012 a fost declarat de Parlamentul European  Anul European al Îmbătrânirii active şi al Punţii între generaţii. Un rol deosebit în coordonarea acestui proiect l-a avut dna. prof. Irina Ştefură care a integrat perfect proiectul cu activităţile ce se desfăşurau deja de mult timp în Seminar: vizitarea bătrânilor, organizarea de spectacole pentru cei învârstă şi cadouri şi pachete oferite lor cu prilejul sărbătorilor.

Tema concursului a fost  realizarea unei reclame de un minut pentru promovarea proiectului şi al unui eseu în limba engleză care să descrie activităţile desfăşurate în cadrul proiectului pe care participanţii l-au numit WE CAN DO IT!(Putem face asta!) invitând astfel şi alţi tineri să le urmeze exemplul. Roadele acestei implicări s-au concretizat în câştigarea concursului făcând astfel posibilă deplasarea la Strasbourg.

În cursul dimineţii de 6 februarie , din curtea Seminarului din Bacău pleca autocarul cu 24 de tineri seminarişti parlamentari pentru o zi pregătiţi şi dornici să-şi reprezinte  ţara în faţa întregii Europe. După un drum lung am ajuns în Budapesta, unde am fost aşteptaţi de preotul român Mogda Petru-Mihăiţă care ne-a ajutat să vizităm Catedrala Sfântul Ştefan şi Bastionul Pescarilor, admirând în acelaşi timp frumuseţea deosebită a  capitalei Ungariei.

După un alt drum obositor până la Strasbourg, a treia zi , la ora 8 ne-am întâlnit cu alți tineri din cele 20 de ţări participante fiind primiţi în clădirea Louise Weiss a Parlamentului European din Strasbourg. Aici, după controlul de securitate am primit legitimaţia de intrare, programul zilei precum şi explicaţii pentru buna desfăşurare a activităţii. A urmat apoi adunarea în Sala plenară, unde am primit cuvântul de salut din partea reprezentanţilor administrativi ai Parlamentului European. Următorul moment l-a constituit  prezentarea fiecărei şcoli şi discuţii pe probleme ce privesc ţările Uniunii. La acest capitol ne putem mândri cu cea mai bună prezentare atât ca şi conţinut cât şi ca expunere. După servirea prânzului a urmat jocul Eurogame, apoi ne-am reunit în grupuri de lucru unde am discutat şi am făcut un schimb al punctelor de vedere despre priorităţile europene, temele fiind pregătite în prealabil în școli ( agricultură, migraţii, cultură, noile tehnologii). În jurul orei 16 ne-am reunit în plen unde s-au prezentat rapoartele adoptate de grupurile de lucru, urmate de votul general pentru cunoaşterea părerii despre soluţiile aduse. Ziua s-a încheiat cu Imnul European şi o mică plimbare prin Strasbourg.

La întoarcerea spre casă am vizitat şi alte obiective: centrul oraşului München, oraşul Salzburg şi Abaţia Melk - o abaţie istorică a benedictinilor din Austria, unul dintre cele mai faimoase locuri istorice ale creştinismului monahic european. Duminică seara am fost aşteptaţi de părintele decan Pavel Balint, parohul comunităţii Bad Deutsch-Altenburg care ne-a arătat locul de naştere al Episcopului martir Anton Durcovici, la monumentul căruia ne-am rugat împreună, după care a urmat celebrarea Sfintei Liturghii în capela Sfânta Elisabeta.

Următoarele două zile le-am petrecut la Viena unde am vizitat Palatul Schonbrunn, precum şi alte obiective. Aici, un moment deosebit l-a constituit celebrarea Sfintei Liturghii împreună cu credincioşii din  parohia vieneză “Maria vom Siege” Maria a Victoriei păstorită de preotul român Iosif Antoci.

A fost o experienţă interesantă, frumoasă şi de neuitat care ne-a îmbogăţit din multe puncte de vedere. De aceea ţinem să mulţumim din inimă tuturor celor care s-au implicat şi au făcut posibilă această deplasare, preoţilor români din străinătate pentru disponibilitatea şi generozitatea lor precum şi firmei de transport pentru experiență, seriozitate şi siguranţă.

DAVID EDUARD CRISTIAN

 

Albumul foto il gasiti aici.

Ultima actualizare în Luni, 02 Mai 2022 11:03