Breviar on-line

Vizitatori on-line

Avem 5 vizitatori online

Traducere / Translation



Angajari


Designed by:
Moses Moses
Început 2013-2014 PDF Imprimare Email
Scris de ing. Florin Moize   
Miercuri, 18 Septembrie 2013 09:27

Luni, 16 septembrie 2013, la Colegiul Naţional Catolic „Sfântul Iosif” a avut loc deschiderea noului an şcolar. Sfânta liturghie solemnă a avut loc la ora 10.30 fiind prezidată de către PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, împreună cu Pr. Anton Săbăoanu, directorul Colegiului, Pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, părinţii formatori şi spirituali din cadrul seminarului şi alţi 16 preoţi din comunităţile învecinate. Acestora li s-au alăturat reprezentanţi ai autorităţilor locale, profesori, colaboratori şi, desigur, elevii colegiului.

Începând cu ora 10.00, elevii au început să se strângă pe platoul din faţa seminarului animaţi de sentimente diferite. Unii erau extrem de emoţionaţi aflându-se la începutul unui drum cu totul nou (cei de clasa a IX-a), alţii bucuroşi de revederea cu colegii lor de clasă şi de şcoală.

După aceste momente de revedere şi de povestire a întâmplărilor trăite în vacanţă, a avut loc celebrarea Sfintei Liturghii de deschidere de an şcolar. PS Aurel Percă, în omilia sa, a subliniat şi a insistat asupra necesităţii dobândirii înţelepciunii, acea înţelepciune pe care numai Dumnezeu o poate oferi şi care poate fi primită prin rugăciune, prin urmarea lui Cristos şi prin deschiderea faţă de inspiraţia Duhului Sfânt. Apoi i-a invitat pe elevi să-şi dobândească trei lucruri: o minte deschisă, o inimă entuziastă şi picioare bune. O minte deschisă spre cunoaştere; în primul rând cea intelectuală dar şi, la fel de importantă, cunoaşterea propriului drum, a sensului propriei vieţi. O inimă entuziastă care să le permită să se angajeze în mod total în tot ceea ce întreprind, cu bucurie şi seninătate. Picioare bune pentru a putea depăşi toate obstacolele indiferent cât ar fi ele de dificile sau solicitante. După aceste idei, i-a invitat pe elevi să pornească la drumul noului an şcolar cu multă încredere în ei înşişi dar şi în profesori şi ceilalţi formatori care îi pot ajuta în toate dificultăţile lor.

La sfârşitul liturghiei, pr. director, Anton Săbăoanu, a ţinut să aducă mulţumiri bunului Dumnezeu pentru tot ajutorul şi protecţia sa oferită pe parcursul a celor 20 de ani de când Colegiul Naţional Catolic „Sf. Iosif” este prezent în oraşul Bacău. Le-a mulţumit totodată şi PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă pentru toată susţinerea şi tot sprijinul oferit în acest timp. Mulţumirile sale s-au îndreptat şi către toţi colaboratorii şi, mai ales, toţi binefăcătorii acestei instituţii rugându-l pe Dumnezeu să-i binecuvânteze şi să-i răsplătească în bunătatea sa. A oferit apoi şi o scurtă statistică. În cei 20 de ani de existenţă, Colegiul Naţional Catolic „Sf. Iosif” a avut peste 1900 de absolvenți și a înregistrat rezultate deosebite atât la examenele de bacalaureat cât și la concursurile școlare naționale și internaționale. În urma acestora, Colegiul a ajuns să se numere printre cele mai bune instituții de învățământ liceal din Bacău și un nume important în cadrul învățământului catolic din România. În prezent, Colegiul are 18 clase: 4 de profil teologic, 6 de profil matematică-informatică şi 8 de profil ştiinţe sociale cu un număr total de 447 de elvi, dintre care 84 sunt seminarişti.

La sfâşitul prezentării sale, pr. Anton Săbăoanu a încheiat astfel: „În cei 20 de ani am înţeles că dacă un tânăr este criticat, el învaţă să condamne, dacă este bruscat, el învaţă să fie agresiv. Dacă este ironizat, el învaţă să fie timid. Dacă este umilit, el învaţă să se simtă vinovat. În schimb, dacă este înţeles, el învaţă să aibă răbdare. Dacă este încurajat, el învaţă să aibă încredere. Dacă este acceptat, el învaţă să aibă curaj. Dacă i se oferă siguranţă, el învaţă stăpânirea de sine. Dacă este iubit, el învaţă să iubească şi să dăruiască iubire”.

Pr. Cătălin Farcaş

 

Album foto

Ultima actualizare în Joi, 30 Iunie 2016 22:53