Breviar on-line

Vizitatori on-line

Avem 9 vizitatori online

Traducere / TranslationAngajari


Designed by:
Moses Moses
Început 2014-2015 PDF Imprimare Email
Scris de ing. Florin Moize   
Luni, 15 Septembrie 2014 14:23

Deschiderea solemnă a anului şcolar 2014-2015 la Seminarul din Bacău

Luni, 15 septembrie 2014, la Seminarul Liceal „Sfântul Iosif” din Bacău a avut loc deschiderea solemnă a noului an şcolar 2014-2015. Sfânta Liturghie solemnă a fost celebrată la ora 10:30, fiind prezidată de PS Petru Gherghel, epicop de Iaşi. Au concelebrat pr. dr. Anton Săboanu, directorul Colegiului Naţional Catolic „Sf. Iosif” Bacău, pr. dr. Benone Lucaci, rectorul Institutului Teologic Romano-Catolic din Iaşi, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, preoţii care lucrează în seminar şi alţi preoţi oaspeţi. În jurul altarului au fost prezenţi şi ceilalţi profesori, seminariştii, elevii şi numeroşi credincioşi.

În jurul orei 9:00 au început să apară elevii, pentru a participa la deschiderea noului an şcolar. Pe feţele celor care anul acesta vor începe clasa a IX-a se putea vedea emoţia, iar pentru ceilalţi elevi a fost un moment de reîntâlnire după vacanţa de vară.

La începutul Sfintei Liturghii, PS Petru Gherghel a spus că începutul anului şcolar trebuie să fie marcat de bucurie şi speranţă, iar în cadrul predicii, a subliniat rolul important al şcolii pentru un elev, spunând că şcoala nu este altceva decât o familie mai mare căreia părinţii i-au încredinţat ceea ce au ei mai de preţ, tezaurul lor, copiii. În această mare familie dascălii au misiunea nobilă de a-i călăuzi pe elevi în drumul lor, pentru a-şi descoperi scopul lor, vocaţia lor, şi mai ales de a-i ajuta să descopere imaginea şi asemănarea lui Dumnezeu în ei şi de a-l face cunoscut apoi pe Domnul prin viaţa lor. Dar pentru ca munca profesorului să fie rodnică este necesar ca elevul să colaboreze şi, nu în ultimul rând, să se deschidă spre Dumnezeu, să-l caute pe Dumnezeu neîncetat, aşa cum face floarea soarelui, această plantă care caută mereu razele suave ale soarelui.

La sfârşitul celebrării pr. dr. Anton Săboanu, directorul Colegiului, a amintit faptul că anul acesta se împlinesc 20 de ani de când Seminarul Liceal a fost transferat de la Iaşi la Bacău şi 21 de ani de existenţă a Colegiului Naţional Catolic „Sf. Iosif” din Bacău. În aceşti 20 de ani au fost peste 400 de absolvenţi ai Seminarului, dintre care 162 au ajuns preoţi şi activează în dieceza de Iaşi, în arhidieceza de Bucureşti sau în alte ţări, iar 80 dintre absolvenţii Seminarului îşi continuă studiile în vederea preoţiei la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi. Cei 1840 de absolvenţi ai Colegiului Catolic din Bacău, în 21 de ani de existenţă, în marea lor majoritate au fost tineri de bază în comunităţile lor, au urmat studii de învăţământ superior, iar astăzi sunt familişti, cu o muncă stabilă, împliniţi, oameni ce fac cinste Bisericii şi societăţii. Toate acestea au fost posibile şi datorită celor 147 de profesori care au lucrat şi unii dintre ei lucrează şi acum în Colegiul Catolic din Bacău. Adresându-se profesorilor, părintele director i-a îndemnat să iubească ceea ce învaţă şi pe cei pe care îi învaţă. Nu în ultimul rând a ţinut să aducă mulţumiri lui Dumnezeu pentru tot harul pe care îl revarsă asupra seminarului, a mulţumit PS Petru Gherghel şi PS Aurel Percă pentru ajutorul acordat seminarului. Mulţumiri au mai fost adresate profesorilor, surorilor, personalului şi tuturor celor care, fie prin rugăciune, fie prin darul lor susţin seminarul.

PS Petru Gherghel, la sfârşitul Sfintei Liturghii, i-a oferit pr. Anton Săboanu „Crucea Anton Durcovici” ca recunoştinţă pentru tot ceea ce a făcut şi face pentru Colegiul Naţional „Sf. Iosif” din Bacău şi a dăruit seminarului o relicvă a episcopului martir Anton Durcovici.

Fotografii puteţi vedea în albumul foto.

 

Pr. Tarciziu Grădinaru

Ultima actualizare în Vineri, 12 Decembrie 2014 12:18