Breviar on-line

Vizitatori on-line

Avem 15 vizitatori online

Traducere / TranslationAngajari


Designed by:
Moses Moses
Hram 2017 PDF Imprimare Email
Scris de Pr. Tarciziu Gradinaru   
Marţi, 21 Martie 2017 19:37

Celebrarea hramului

 

la Seminarul Liceal și Colegiul Național „Sf. Iosif” din Bacău

 

 

Luni, 20 martie 2017, s-a celebrat hramul Seminarului şi Colegiului „Sf. Iosif” din Bacău. La solemnitate a fost prezent Preasfințitul Petru Gherghel, Episcop de Iași, în jurul căruia au slujit la altar încă 22 de preoți: Părintele Director Anton Săboanu, Părintele Isidor Dîscă, decan de Bacău, preoți profesori precum și preoți din parohiile din Bacău şi din împrejurimi.

 

 

 

„Ite ad Joseph!” = Mergeți la Iosif. În cuvântul de învățătură, Preasfințitul Petru s-a referit la cei care sunt responsabili de creșterea generației actuale: familie, școală și Biserică. În formarea liceenilor și seminariștilor Colegiului, dar în general în formarea tinerilor care aparțin societății zilelor noastre, se simte nevoia depunerii unor eforturi de a urca pe o scară ce duce deasupra a ceea ce este material, vizibil. Iosif, patronul nostru, constituie un model aparte, o formă atipică de tânăr care se realizează în viață iar Biserica îl oferă ca model atât pentru tineri, cât și pentru părinți:


- Pentru tineri: Iosif este tânărul care ocrotește pe Fecioara Maria, care nu-i aparține lui, ci lui Dumnezeu și poartă de grijă lui Isus, care este un copil, dar nu din carnea și sângele său. Înainte de toate dorințele sale, Iosif împlinește voința Celui Preaînalt

 

- Pentru părinți: Iosif este colaboratorul disponibil, harnic și tăcut de care Dumnezeu are nevoie continuu: atunci și acum. Iosif favorizează creșterea copilului și tânărului Isus, pentru ca Isus să urce pe scara vieții deasupra preocupărilor pur omenești.

 

Înainte de binecuvântarea finală, Părintele Director Anton Săboanu s-a adresat „căutătorilor de Dumnezeu” și „cinstitorilor Sfântului Iosif”: omul care are o fărâmă de credinţă nu-şi poate gândi, nu-şi poate proiecta propria viaţă, fără să ţină cont de Dumnezeu. Mai devreme sau mai târziu, planurile noastre se întâlnesc, cu planurile lui Dumnezeu, poate într-o formă misterioasă, uneori de neînţeles, aşa cum s-a întâmplat cu Sf. Iosif: un tânăr care avea planurile sale, modest, fără mari pretenții, dar care se găseşte în faţa planului lui Dumnezeu în faţa căruia se deschide, renunţă la planurile proprii și îşi transformă viața după Voința lui Dumnezeu. În Seminarul nostru şi în Colegiu, îi ajutăm pe seminariști și elevi să descopere şi să intersecteze planurile proprii cu planul lui Dumnezeu, îi ajutăm să înţeleagă că în studiu, în literatură, în filozofie, în tot ceea ce fac, reflectă „un petec de transcendent”, de divin, de dumnezeire.

 

Cu recunoştinţă, Părintele Director a adus mulțumiri:


- Preasfințitului Petru Gherghel pentru grija neobosită manifestată față de Seminar şi Colegiul „Sf. Iosif”,

- colaboratorilor preoți, profesori, surori și angajați, care trudesc în instituţia noastră

- credincioșilor din parohii, binefăcătorilor, pentru susținerea permanentă, atât materială  cât şi spirituală.


Așa cum a devenit deja o tradiție, cu ocazia hramului, pe platoul din faţa Seminarului, credincioșii participanți au fost serviţi, de către seminariști, cu vin și cozonac, pentru întremarea trupească.

Sfântul Iosif să mijlocească haruri pentru toți cei care conduc, învață și muncesc în Colegiul şi Seminarul nostru şi pentru cei care ne stau alături cu rugăciunea şi generozitatea lor.

Fotografii de la eveniment găsiţi aici sau aici.

 

Pr. Serafim Romila


Ultima actualizare în Luni, 02 Mai 2022 11:04